V gastronomickém ráji se bojovalo s cibulí, palačinkami, perníčky i počítačovými animacemi

      
V gastronomickém ráji se bojovalo s cibulí, palačinkami, perníčky i počítačovými animacemi

(14.5.2014)

Chrudim – TECHNOhrátky Pardubického kraje zavítaly letos už podruhé do gastronomického ráje. Projekt, který podporuje u žáků základních škol motivaci ke studiu technických oborů a řemesel, ve středu 7. května navštívil Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště obchodu a služeb v Chrudimi. Stejně jako předtím v Poličce i zde propadali školáci s neskrývaným elánem kouzlu oborů, jako jsou cukrář, kuchař, číšník nebo prodavač.

A že byli opravdu v dobrých rukách, potvrzuje nejen kvalita výuky, ale také množství úspěchů, které sbírají žáci této střední chrudimské školy v regionálních i celostátních odborných soutěžích. „Absolventů gastronomických oborů je spousta, a tak se v nich prosadí a uplatní pouze ti nejlepší. Žáci této školy, kteří představují špičku v našem regionu, však mezi ně rozhodně patří,“ potvrdila vysokou úroveň SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje.

Více než 120 žáků ze šesti základních škol z Heřmanova Městce, Chrastu, Nasavrk, Pardubic-Polabin, Rosic a Třemošnice přišli tradičně pozdravit i další hosté v čele se starostou Chrudimi Petrem Řezníčkem a ředitelem krajského Úřadu práce Petrem Klimplem. „Právníků, ekonomů a sociologů má naše společnost už dostatek a jsou problémy s jejich uplatněním. Zato kvalitní absolventi technických oborů a řemesel se na trhu práce prosadí mnohem rychleji. Zvláště jsou-li připravováni tak výbornými učiteli odborného výcviku a pedagogy, jako jsou právě na této střední škole,“ připomněl starosta Petr Řezníček.

Žáci ze 7. a 8. tříd se po slavnostním zahájení rozdělili do šesti pracovních skupin a na jednotlivých stanovištích se seznamovali pod dohledem učitelů odborného výcviku a samotných učňů nejen se základy konkrétních oborů, ale plnili také nejrůznější soutěžní úkoly. Sehraný tým jim připravil tolik činností, že se do nich museli aktivně zapojit opravdu všichni účastníci.

„Bylo úžasné sledovat, jak se při tom otáčely tradiční dívčí a chlapecké role. Chlapci smažili třeba palačinky, vyráběli bramborové noky, zdobili perníčky, skládali ubrousky, učili se balit dárky a vázat stužky, zatímco děvčata prozkoumávala v rámci oboru informační technologie útroby počítačů a poté na nich vytvářela animace. Myslím, že tyto aktivity žáky hodně bavily a že mnozí z nich doma překvapí novými znalostmi i své rodiče,“ uvedla Eva Hromádková, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Zvláštní motivaci zvolil školní personál v případě kuchařské profese. Každá škola musela sestavit tříčlenný tým pověřený loupáním cibule v tříminutovém limitu. Většinou se nominace dočkali právě kluci a bylo patrné, že mnozí z nich sváděli tento souboj se zeleninou poprvé v životě. Nutno dodat, že vše se nakonec zvládlo bez zranění. „Celkově hodnotím jejich snahu kladně, protože žáci stihli oloupat téměř celé naše zásoby cibule, takže v pátek se bude povinně vařit cibulačka,“ komentoval nasazení všech aktérů této disciplíny ředitel školy Jaroslav Kořínek.

V konečném součtu bodového hodnocení za výsledky v praktických cvičeních si velký ovocný dort odnesli žáci Základní školy Heřmanův Městec. Ve vědomostních soutěžích připadlo zase prvenství Základní škole Rosice. „Akce TECHNOhrátky v naší škole se velice povedla a věřím, že bude mít vliv také na počet přihlášených žáků v příštím roce,“ pochvaloval si ředitel Jaroslav Kořínek.

Čtvrtá akce letošního ročníku projektu TECHNOhrátky se uskuteční v úterý 20. května ve Středním odborném učilišti opravárenském Králíky.

Zdroj: http://www.pardubickykraj.cz/aktuality/77984/v-gastronomickem-raji-se-bojovalo-s-cibuli-palacinkami-pernicky-i-pocitacovymi-animacemi